De la Atena la Utopolis

De la Atena la Utopolis

În cetatea lui Socrate, toți cetățenii sunt la putere, dar sunt modelați de Stat. Legile sunt cele care dau viață Cetății, iar Cetatea modelează cetățeanul. E ca și cum în Cetate ar exista o matriță de cetățeni, care sunt zămisliți prin Legea firii și din Legea Statului.

Socrate spune așa: „Aşa cum cetăţeanul îşi respectă părinţii, ar fi absurd să nu-şi respecte Cetatea şi Legile ei, care i-au modelat moşii şi strămoşii. Părinţii nu pot fi răi cu copiii lor, nici Cetatea cu cetăţenii săi. Dacă nu-ţi plac Legile, eşti liber să pleci din Cetate.” Pentru Socrate, Legile și Cetatea care se naște prin aplicarea lor sunt superioare interesului individual.

Platon teoretizează o Cetate ideală, ca o proiecție terestră a creației lui Dumnezeu. Doar că Statul este doar o copie a creației divine și, deci, nu poate fi perfect. Poate rezista doar dacă se supune imperiului ordinii. Platon spune așa: „În cetatea ideală trebuie să existe o unitate totală de interese, o armonie perfectă, nescindată în bogaţi sau săraci.”

Aristotel vede Cetatea ca forma superioară de organizare a vieții politice. Cetatea s-a născut din cauza sau datorită imposibilității omului de a trăi de unul singur. Cetatea există pentru a-i oferi omului posibilitatea de a se desăvârși din punct de vedere moral și intelectual. Nicio altă formă de organizare nu îi poate oferi omului desăvârșirea, în viziunea lui Aristotel.

De la idealurile înalte despre Cetate ale părinților filozofiei, am ajuns la cetățile românești de azi, care sunt asediate de corupție și interese meschine. Cetățeanul nu se mai află în centrul Cetății, ci Politicianul. Interesele cetățeanului sunt note de subsol. El, Politicianul, este cel care trebuie să parvină și să-și împlinească destinul de lider de carton.

Cetățeanul primește la schimb gropi în drumuri, trafic, poluare, mizerie în spitale, corupție în instituții ultrabirocratizate, hoție. La patru ani, Politicianul apare în fața Cetățeanului și îi spune: „Votează-mă! Promit să te dezamăgesc, dar n-ai încotro, astea sunt regulile democrației!” Și cetățeanul se duce cuminte la vot, sperând că de data asta nu va fi chiar atât de rău. Atenție! Nu speră la mai bine, ci la mai puțin rău.

Din visele noastre la Cetatea ideală despre care vorbea Platon, s-a născut Utopolis. O cetate fără poluare, fără trafic, cu școli și spitale moderne, cu joburi pentru toată lumea, o cetate plină de turiști și goală de hoți. Iar Cora vrea să devină șefa acestei Cetăți, fiind primul robot din istorie care candidează pentru funcția de Primar.

CLIP ELECTORAL UTOPIC

PREMIERĂ: Primul robot din istorie care candidează la Primărie! Urmărește-o pe Cora la NCN, ca să votezi inteligent!

Publicată de NCN Romania pe Vineri, 18 septembrie 2020

PRIMUL ROBOT CANDIDAT LA PRIMĂRIE

PREMIERĂ: Primul robot din istorie care candidează la Primărie!

Publicată de Alba Neagra pe Vineri, 18 septembrie 2020

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns