Superpromoție la siguranță! Prețul? Libertatea.

Superpromoție la siguranță! Prețul? Libertatea.

Scriam recent despre lucrurile pe care suntem dispuși să le sacrificăm pentru siguranță. Pentru că este unul dintre cei mai deștepți oameni din România, domnul profesor Mircea Miclea a intuit foarte bine ce urmează. Reiau citatul, că e relevant.

 În loc să avem un ideal național deasupra siguranței personale, siguranța personală este, pentru majoritatea oamenilor, totul. Sunt în stare să sacrifice pentru siguranță orice. Acesta este un regres mare. Dacă va continua, atunci vom renunța și la alte lucruri, și la libertate, și la dreptul la exprimare, numai ca să ne simțim în siguranță.

Și apare un sondaj IRES care confirmă spusele domnului profesor: 80% dintre intervievați ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță.

Teama de un dușman invizibil, combinată cu incertitudinea viitorului, combinată cu criza, combinată incapacitatea de control, combinată cu teoriile conspirației, combinată intoxicările din Est – iată rețeta unui cocktail Molotov, dacă tot veni vorba de Rusia, care incendiază rațiunea și pavează drumul spre abandon în fața unei autorități care „știe mai bine ce e bine pentru mine”.

Știți cum e, regimurile totalitare nu erau posibile fără complicitatea popoarelor. Hitler era un anonim, dacă nemții nu îi îmbrățișau ideologia. Ceaușescu rămânea un ilustru pantofar, dacă românii nu-l luau în brațe și îl tranformau în iubitul conducător.

Un iubit conducător care a alimentat „mitul tătucului” la care românii ar fi dispuși să revină. Să decidă alții cât de liberi suntem, să decidă ăia de sus ce avem voie să spunem, să decidă statul ce avem voie să facem, nouă SĂ NI SE DEA una-alta cât să fie mațu’ plin, în rest, să vină Apocalipsa! Suntem în sigurnță, nu mai trebuie să gândim.

Pe de altă, libertatea poate însemna și să te dezici te regulie autorității și să faci dulce-dulce dragoste cu virusul.

Alba-neagra.

Lasă un răspuns